Ik pluk nog even de vruchten van deze overvloedige zomer. Je hoeft geen (groente)tuin te hebben om te kunnen oogsten. Wilde kruiden (beter bekend als onkruid maar dat is echt een verkeerde naam want ze zijn helemaal niet ON nuttig of ONgewenst maar juist zeer nuttig en vaak voedzamer als gekweekte groenten, maar dat is weer een ander verhaal) groeien overal. Neem nog wat mooie toppen en maak een voorraadje kruidenboter voor de winter. Lekker bij een stokbroodje, salade of rood vlees.
Wat heb je nodig; allereerst boter. Ik kies altijd voor ongezouten en biologische roomboter. Maar de keuze is aan jou. Verder kun je wilde kruiden oogsten naar keuze of wat er bij jou in de omgeving te vinden is. Eventueel aangevuld met verse kruiden uit de tuin.
Ik som er even een aantal op die momenteel in het najaar nog goed te vinden zijn en wat beter bekend bij veel mensen. Paarse dovenetel, klaverzuring, schapenzuring, paardenbloem, smalle weegbree, weegbree, knoopkruid, vogelmuur.
Kies bij voorkeur ten minste 3 kruiden. In mijn favoriete recept mag een paarse dovenetel en een zuring niet ontbreken. Bij gebrek aan een pittiger kruid zoals weegbree of vogelmuur voeg ik bijvoorbeeld graag wat bieslook toe. Peper en zout naar smaak en klaar is je kruidenboter.
》》Neem deze regels in acht i.v.m. de voedselveiligheid en de continuïteit!!!!《《
Kies steeds de mooiste toppen of exemplaren. Het mooiste seizoen is namelijk al voorbij. Neem altijd de wildpluk regels in acht. De belangrijkste, te weten: pluk nooit langs drukke wegen i.v.m. vervuiling. Pluk nooit langs akkers waar je geen diversiteit ziet aan wilde planten i.v.m. bestrijdingsmiddelen. Pluk nooit op honden uitlaat plaatsen en absoluut nooit naast uitwerpselen. Pluk nooit het laatste of enigste exemplaar.
Bewaartip: maak er een soort sushi rol van in bakpapier en vries hem in. Nu kun je de hele winter door gebruik maken van verse kruidenboter door er met een heet mes een plak af te snijden. Eet smakelijk!
Geef een reactie