Ieder jaar kijk ik er weer naar uit dat de Magnolia ofwel tulpenbollen in bloei staat. Voor mij toch wel een echt begin van de lente…. en het is bijna zover! De hoogste tijd dus om mijn favoriete recept met jullie te delen.

Ieder jaar maak ik deze heerlijke bloemige magnolia siroop. Lekker door een Prosecco, maar ook een bijzondere limonade. En ieder jaar weer kom ik tekort omdat ik zoveel weg geef, een uniek cadeautje!

De gezondheidsvoordelen:

Magnoliabloemen bevatten rijk kalmerende inhoudsstoffen die je kunnen helpen bij reumatische klachten, stress, angst, spanning en spanningshoofdpijn. Daarnaast bevordert magnolia een goede hersenfunctie, is het Immuunversterkend en een goede antioxidant. Maar om magnolia therapeutisch in te zetten gebruik je de bloemen het best wel vers of je een infusie. Dit is echter slechts een dag of wat houdbaar, dus om langer te genieten van de heerlijke smaak en een gezondere variant dan siropen uit de winkel maak ik deze siroop graag.

Magnolia siroop
  • Magnolia siroop maken
  • Magnolia bloemen

Hoe ga je te werk:

Gebruik bloemen die op het punt staan om af te vallen en dus open staan of net gevallen bloemen die op de grond liggen en er nog goed uitzien. Als je plukt doe dit dan met respect voor de boom/struik de neem niet meer dan 10% bij voorkeur in de ochtend plukken/rapen. Leg de bloemen even op een werkblad zodat diertjes eruit kunnen kruipen maar was de bloemen NIET, er gaan dan namelijk veel waardevolle stoffen verloren.

Zet ondertussen de benodigde spullen klaar; een grote (soep) pan, zeef, indien je het hebt een gaasdoek/passeerdoek, houten lepel, trechter en uitgekookte glazen flessen.

Verder heb je 25 mooie bloemen nodig. 2 bio citroenen (eventueel te vervangen door ascorbinezuur/citroenzuur) 1,5 liter water en 1 kilo rietsuiker.

Je kunt de siroop via de warme of koude methode gebruiken. De smaak is iets anders maar beiden zijn lekker. De warme methode geeft de siroop iets meer kleur.

Siroop maken op 2 manieren:

Koude methode: Doe de bloemen in een pan en zet ze op koud water gedurende 24 uur. Zeef het water en ga verder met de rest van de bereiding.

Warme methode: Doe de bloemen in een pan en overgiet ze met iets afgekoeld gekookt water op ca 80 graden en laat dit 24 uur trekken. Zeef het water en ga verder met de rest van de bereiding.

Bereiden:

Doe het bloemenwater met de suiker in een grote pan en breng al roerend aan de kook en laat ca 3 minuten zachtjes doorkoken. Voeg als laatste het citroensap of ascorbinezuur toe en roer nog even goed door. Giet de hete siroop in de flessen en sluit ze direct af.

Ongeopende flessen zijn minstens een jaar houdbaar. Bewaar ze op een koele donkere plaats. Aangebroken flessen zijn enkele weken houdbaar in de koelkast.

Serveertip:

Vul een mooie kan met magnoliasitoop en water zoals je normaal ook siroop doseert. Je kunt eventueel ook bruiswater gebruiken. Voeg als decoratie enkele eetbare bloemen toe die je op dat moment beschikbaar hebt. Dat ziet er extra uitnodigend uit.